Tonsofrock-heavymetal.no-500x80 Bolverk%2023

Elements Of Metal 2015

av yngve

11038788 644572605672873 3227711627193917948 NFestivalen, som har base i Sandefjord, sparker igang en dag med metal og hardrock i slutten av august. Fem band skal på scenen på Verdensteateret, hvor Black Debbath er øverst på plakaten. Jeg tok en prat med André Trevland og fikk litt info rundt årets happening.

Arrangementet på Facebook

Så er det snart klart for ny utgave av Elements Of Metal, føles bra?

"Her føles det bra, og det meste er under kontroll. Så nå må vi bare komme oss gjennom sommeren, uten å bli for solbrente."

Og det avholdes kun en dag, er det en spesiell grunn for at dere ikke øker til de sedvanlige to? Økonomiske? Private?

"Det er vel ingen spesiell grunn til at vi holder oss til en dag, det har bare blitt sånn etter at vi dro det i gang igjen i 2012. Det har funket med en dag, men vi har ikke blitt overbevist om at det er behov for to dager enda, derfor holder vi oss til det enkle enn så lenge. Det koster jo fort litt ekstra med to dager også."

Er jo en del som har gått på den smellen, lurt å holde det tilpasset, da holder man lengre :).

11026065 1018323878195708 4112964047128282575 O

Jeg har fulgt metalscenen i en tid, og husker godt når dere og 1001 Watt var blant de store navnene innen den nasjonale metalfestivalverdenen. Føler du at statusen begynner å klatre oppover igjen? Etter denne pausen og dette nye givet? Er det for ex lett å få band til å stille?

Bilde til høyre, Rust, fotograf: Ketil Hardy

"Ja, det begynner å bli en god stund siden det nå. Jeg føler vel egentlig ikke at statusen har vært borte, mange har gode minner fra den tiden. Og vi ble tidlig kontaktet av flere nye, men også gamle kjente som ønsket og spille på E:O:M.

Vår utfordring i forhold til å få band til å stille er vel tanken bak Elements of Metal, de ekstreme kommer som regel raskt på plass, for de er det mange av. De melodiøse er det færre av, men så langt har vi klart å få på plass elementene vi ønsker, og samtidig levere kvalitet fra start til slutt."

Årets lineup er ganske så ok, Et par, for meg, litt ukjente i bånn, Screams Of Scarlet (som jeg har dekket her på Heavymetal.no) og Viper Solfa samt Debbath på topp. Selger denne plakaten? Jeg personlig tror jo Debbath trekker en del, men samtidig er jo det et band som spiller en god del rundt forbi.

"Ja, vi føler at årets plakat er sterk. Så det gjenstår å se om folket er enig, he-he. De forskjellige elementene i forhold til sjangere er på plass, i tillegg har vi de lokale artistene på plass. 

10375087 797867010304748 8240085797953186614 N

Vi satser jo så klart på Black Debbath trekker en god del, til tross for at de er veldig aktive om dagen. Viper Solfa er det mye nysgjerrighet rundt, og det gjør jo ikke noe at nesten halve bandet er fra Vestfold. Screams of Scarlet, Rüst og 21st Century Rox har alle medlemmer som har vært på E:O:M-scenen tidligere, så vi krysser fingrene for at publikum har gode minner fra det og at de ønsker og se dem igjen i en ny form."

Selv med kun en dag tipper jeg arbeidsmengden er ganske habil, eller? Og på en måte er det kanskje litt deilig å ikke ha flere dager og jobb å forholde seg til?

"Arbeidsmengden er der ja, og vi har nok å gjøre. Sånn sett er det ikke så stor forskjell på en eller to dager, men når det kommer til selve helga er det helt greit å bare forhold seg til en dag. Heldigvis har vi mange gode hjelpere med oss både før, under og etter arrangementet, så vi rekker og kose oss litt innimellom."

Er planen å se det an, bygge stein for stein og øke Element til Elements framover?

"Vi ser det an, vi tar ett år av gangen, men vi kommer ikke til å ta altfor store risikoer."

Hva ser du selv som favoritt(er)? Hvem gleder du deg til å se, om du som stabsmedlem har tid til å unne deg å se banda selvfølgelig :)

"Som arrangør burde jeg vel si at jeg gleder meg til alle banda, og for å være helt ærlig så gjør jeg det. Men Black Debbath er på topp, har aldri sett dem live før, så gleder meg der. Jeg prøver og få med meg litt av alt, må vel prøve på det i år også selv om det er mye farting frem og tilbake."

Hvordan er engasjementet i å reise rundt og delta på andre festivaler? Er det fortsatt en genuin, ideologisk nerve som gjør at det er gøy å sjekke ut hva som skjer? Kanskje trekker man litt inspirasjon når man er ute og reiser også?

"Må vel innrømme at jeg var flinkere på det før. Inspirasjon er viktig, så prøver og få det til om det passer."

Er det lokale næringslivet på stell? Stiller de opp og støtter? Og hva, om noe, form for oppbacking har dere fått fra nærmiljøet?

"Vi har noen som er flinke til å støtte opp, bl.a Peppes Pizza Sandefjord, Meny og kommunen som har hjulpet oss flere år på rad. Det hadde nok blitt veldig trangt uten hjelp fra dem. Vi har fått støtte og/eller gode avtaler i forhold til kroner, mat og drikke."

Verdensteateret er fortsatt lokasjonen for Elements Of Metal, det er jo blitt synonymt dette :). Er stedet best egnet, eller er det kanskje ikke andre alternativer? Jeg husker denne scenen som svært kul, og så faktisk en av mine favorittkonserter der; Mercenary, første gang de gjeste Norge (tror jeg).

10168169 918648348167868 872395054127091786 N

"Verdensteateret er etter min mening en av de beste scenene i Vestfold, god atmosfære og bra scene. Men du har også litt rett når du sier at det kanskje ikke er noen andre alternativer. Vi har sett oss litt rundt, men ender her hver gang. Og ja, jeg tror det var første gang. Flere som har den konserten som en god opplevelse."

11205975 710519039060340 4342540090801712322 NBilde til høyre, Viper Solfa@Karmøygeddon 2015, fotograf: Jørgen Freim.

Det er en lokal forankring i enkelte av medlemmene i et par av banda, er dette viktig? Jeg ser at 1001 Watt og Southern Discomfort alltid er flinke til å holde lokallinken i hevd. 

"Min oppfatning er at det er viktig å holde på det lokale, både for å vekke interesse hos publikum i området, men også for tilfredsstille støtteapparatet rundt oss. Ikke minst er det viktig og la de lokale artistene få mulighet til å spille på hjemmebane, her i Sandefjord er det ikke mange muligheter man har for å kunne gjøre det."

Da takker jeg for meg, ønsker dere masse lykke til, og krysser fingrene for at Elements Of Metal blir en force framover. Vi trenger slike mindre metalfestivaler når vi nå ser de store ruve i toppetasjen. Noen avsluttende ord?

"Takk selv, og helt enig der! Det er såpass mange band rundt omkring som ønsker steder og spille, så spillesteder får man ikke nok av.
Så jeg håper de fleste støtter opp rundt sine lokale artister og festivaler, aldri gøy med tom sal ;)."