Tonsofrock-heavymetal.no-500x80 Bolverk%2023

Cloth "Axis Mundi"

av steinar selstø

Cloth 20Selskap: Nordic Mission

Release: 30.05.20

Cloth returnerer med en ny EP, og den er vel verdt en investering for fans av leken ekstremmetall.

Cloth@Facebook

I løpet av de drøye 20 minuttene med metal rekker trioen å være innom mye. Alt føles dog fint pakket inn i Cloths univers slik at det på ingen måte spriker eller føles unaturlig. Totalen er noe vrien å beskrive fordi man sklir på ingen måte rett inn i en ferdigsnekret bås der rammene er stabile og forutsigbare. Progressiv ekstremmetall er en måte å hinte om bandets uttrykk, og slenger jeg med Drottnar som en referanse, gir det antageligvis noen konturer man kan skimte. 

Ghost Town er litt rocka og den er ganske melodiøs, i en ekstremmetalinnpakning. Miksen av et tøft og variert rytmisk groove og mye melodiøst gitararbeid, i ulike former spredd utover låta, er suverent bra. Låta tar en markant vending etter drøye 2 og et halvt minutt over i et behagelig instrumentalparti. En veldig sterk åpningslåt som rekker mye på relativt kort tid. 

Signifiant er både lik og annerledes. Grooven er enda mer tydelig her, men i dette tilfellet hinter man åpenbart mot nyere Satyricon i enkelte partier. Det melodiske tilsnittet er ikke like sterkt som i foregående spor. Igjen er det mye som skjer, til riktig tid, og låta er uten dødpunkter. Riffene, som er grunnstammen, er varierte og uten unntak sterke. 

Ad Baculum har et tilsnitt av doom over seg, takket være tempoet. Dette er en monumental sak som beviser at Cloth evner ulike uttrykk. Samples, av det jeg antar er noen nøye utvalgte talere, er inkludert. Det fornemmes visse trekk av eldre Seigmen i dette sporet, både med tanke på stemning og enkelte riff. Vokalen er mer tilbaketrukket i lydbildet, den brukes mer sparsomt og det dukker i tillegg opp stemmebruk der det er lagt på mye effekter mot slutten. Kontrasten til de to foregående låtene er markant, men låta er en berikelse i totalpakka. 

Ouroboros avslutter EP-en og tempoet er igjen høyere, selv om det riktignok varierer stort innad i dette sporet. Litt creepy lyder innledningsvis avløses av et tungt komp før vokalen trer inn. Deretter går det slag i slag med partier av vekslende intensitet, og man serveres kjappe black metal-inspirerte partier så vel som storslagne og også det lekne og progressive. Igjen, Cloth er innom mye, men de er pokker så flinke til å sy låtene sømløst sammen. 

Axis Mundi er en strålende EP, og Cloth fortjener i alle høyeste grad å bli hørt!

8,5/10

Tracklist:

  1. Ghost Town
  2. Signifiant
  3. Ad Baculum
  4. Ouroboros

hhh