Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Breidablikk "Nhoohr"

av yngve

Breidablikk 19Selskap: Breidablik/Pancromatic (lp)

Release: 13.02.19

Ambient og flytende, i grenselandet for Heavymetal.no.

Morten driver rundt i et lydlandskap som er vanskelig å ikke like, men samtidig er det svæææært lite variasjon her. Det er elektronisk musikk, og tuftet på noe som jeg velger å kalle soundtrackmusikk. Kunsten her er å gjøre lite med mindre, og få det til å funke. Som en evig loop av det sedate lydspillet i serien Stranger Things.

For de fleste vil jeg tro dette kvalifiserer som kjedelig, man krever mer bevegelse, spesielt i dagens samfunn der alt skal oppdateres og endres for å holde oppmerksomheten vår. Jeg er litt oldschool der, og setter pris på lyder og flytende musikk som dette, som er som smøring for sjela, og som tar deg helt ned i de gode følelsene uten å trikse med refrenger, vers, soloer. Dette er basalt, organisk, enkelt, dette er ... balsam. Men igjen, i grenselandet for det vi dekker på Heavymetal.no.

Det dette er, er en bestanddel vi kjenner fra hardere musikk, der artister bruker slike effekter og partier for å krydre, variere. Utfordringen er å høre på slikt som en enhet, en helhet. Jeg fikk litt av den samme følelsen når jeg fikk fatt i soundtracket til den nye Bladerunner-filmen, det er ekte soundtrack, kun den underliggende musikken uten sanger og voldsomheter. Man har tid i dag til å nyte minutter på minutter med svevende lyd, bare prøv. Det er vanskelig kanskje, men det er en uttelling.

Morten tilhører en elektronisk musikkscene i Bergen, og har fortid innen ekstremmetalscenen, som fan ihvertfall, og som zineredaktør, nå er det ambiente børster som strykes over vårt musikalske indre som gjelder. Og han gjør det bra, men du verden så lite bevegelse ;).

Jeg har ikke mange referansene i rendyrket tilsvarende musikk, og anmelder kun basert på det jeg hører. Og skal man mene noe om dette, er det et krav å høre hele utgivelsen et par ganger, om man slår av fordi det ikke pirrer med en gang, er du nok ikke i målgruppen.

For instrumentnerder, her er listen på hva som befinner seg av utstyr på skiva:

  • Synther og trommemaskiner Korg Arp Odyssey, Korg Minilogue, Novation Bass Station 2, Novation Nova, DSI Prophet 08, DSI Mopho, Roland SC-88VL, Waldorf Streichfett, Arturia Microbrute, Akai Tom Cat og Korg Volca Beats.
  • Effekter og kontrollere: Arturia Keystep, Zoom G3, Zoom MS70, Electro Harmonix MEL9 og Ebow.
  • Gitarer og annet stash: Fender Contemporary Telecaster, Yamaha SG600, Ibanez RS924 bass, Furch S22 acoustic guitar, Yamaha THR10. Shure SM57 microphone.
Karakter er kjempevanskelig, jeg velger å avstå fra det her, og vil heller påstå at om det treffer er det i den øvre delen av enhver karakterskala. Og motsatt om ikke.

Tracklist:

  1. Arrival
  2. At the windswept planes of Nhoohr 
  3. Clouddancing 
  4. The old forest
  5. Strange lands
  6. Perihelion