Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Befouled, nytt norsk dødsmetalband

av yngve

11336904 437204713106675 555596527477290494 OBefouled syr sammen dødsmetal som lukter 90-tall, det var også meningen. Bandet røper at de ser seg tilbake til den europeiske scenen fra den tidlige 90-tallet, og er/var du fan av denne formen for metal, tror jeg Befould kan ha noe som frister. Jeg tok en prat med trommeslager Henning for å finne ut litt mer av hva som skjer og hva som planlegges.

Befouled@Facebook

Nytt band som spiller gammel form for dødsmetal, hvorfor trenger vi det?

"Personlig synes jeg den gamle stilen gir mer death metal-fot enn det nye flinkis-metallen som progger i stykker mye av grooven i låtene. Om vi trenger Befouled blir opp til andre å avgjøre, vi spiller det vi liker. Den yngre garden kan ha gått glipp av death metallens store glanstid, og jeg håper Befouled kan være med å påvirke litt i det store havet av band rundt om."

Er sirkelen fullendt?

"Hvis du tenker på den stilen vi har lagt oss på, så er den ikke fullendt, men mer som en spiral vi bøyer og tøyer litt, men innafor visse kriterier."

Er det et behov for litt primal død nå som alle er så tekniske, sterile og moderne

"Vi trenger alle stiler. Så lenge noen musikere får utløp for sine følelser og ikke blir styrt av kun salg, beholder vi musikkelskere mangfoldet."

Dere er alle engasjerte i andre band, du for eksempel er jo også del av Scars, et band jeg var innom nylig. Hva om Befouled tar av?

"Alle i bandet elsker å holde på med musikk, og da må man ha noen stikker i lufta. Scars er et tungt og fett band, hvor jeg steppet inn i på en konsert, da trommisen Cato hadde skadet beinet i en arbeidsulykke. Men han er dessverre (smil) blitt bra igjen. Tar Befouled av er det jo bare morro."

Vil dette bli et problem for de andre?

"Tror det går helt fint. Gutta har satt noen prosjekter på pause, men de kan fint jobbes med de andre parallelt. Personlig har jeg vært med på innspilling av en 14-låters skive som forhåpentlig kommer ut i slutten av året."

Dere legger 90-talls europeisk dødsmetal til grunn, hvilke band tenker dere spesifikt på?

"Mine helter i denne sjangeren er Entombed, Dismember og Bolt Trower for å nevne noen."

Spillejobb på Oak Metal Club i august, som kom i havn etter at Jostein der hørte en låt, og hvor man samlet en gjeng for å gjennomføre konserten – det betyr at innspillingen ikke inkluderer alle medlemmene som nå utgjør lineup-en? 

"Da jeg anskaffet meg og gjenskapte lyden av The Holy Grail of Death Metal-pedalen, nemlig HM-2, og hørte lydveggen av distortion (som også er med i introduksjons videoen) da var jeg solgt! Da kom det riff på riff nede i Man Caven på Hvaler, og disse ble etterhvert til låter. Jeg sendte en låt til Jørgen med forespørsel om han ville legge vokal og lage tekst. Det tok ikke lang tid før det sprutet blekk rundt ham, og en tekst ble til flere.

Jeg var lydtekniker for Witchhammer i Sarpsborg og spilte litt ut av PA-anlegget før publikum slapp inn. Jostein Sandaker i Oak Metal Club var der og fikk dødsmetal-fot og lurte på hva dette var. Når han fikk høre hva det var, kom spørsmålet om jeg kunne gjøre dette til et band og spille på Oak Metal Fest 8. august. Det virket usannsynlig der og da, men etter å ha snakket med gutta ble prosjektet til band. Ole og jeg er selv medlem i OMC,og en bedre gjeng med lidenskap for metal skal du lete lenge etter. Parallelt med innspilling av vokal,  har Terje Johansen fra Metaworks  laget logo, tatt bilder og stått på. Da er det gøy å spille med så mange gode venner og støttespillere rundt seg."

Henning forteller også at Befouled i utgangspunktet kun var et prosjekt, HN-2 (Haugen Nilssen), "...med HM-2 pedalene som logo" og at resten av medlemmene fulgte det hele fra sidelinjen og kastet seg på før alt tilslutt endte opp som Befouled. 

Er alt analogt innspilt? Eller bruker dere moderne virkemidler for å gjenskape denne hyllesten til den eldre garden?

"Både ja og nei. Gitarene går rett i HM-2, den lyden får du ikke digitalt. Som trommis er jeg kresen på trommelyd, og da stopper det på penger til dyre mikrofoner, eventuelt studiotid. Jeg har bygd om mine akustiske trommer med hjemmemekket triggere. Dette blir geek’ete å gå i dybden av, men du ser sikkert tegningen. Så jeg har slått hvert slag, men brukt software for å få den kule gamle lyden med stor klang."

Henning legger til at han nettopp har kjøpt en HM-2-pedal, fra Finn.no, med manglende knott, men den er visstnok underveis :) "Disse har gått ut av sortimentet til Boss for mange år siden, og Entombed har kjøpt opp alle på Ebay."

Og navnet? Befouled? 

"Det er det Jørgen som kom på."

Hva legger dere i det?

"Befouled betyr å skite ned/møkke til noe. Dette passer godt til stilen vår. Litt som at Motörhead er møkkete rock’n roll, er denne lydveggen av vreng møkkete death metal."

Er det konserten som har førstepri? 

"Nå har vi to låter igjen å legge ferdig vokal på, før skiva går i trykken. Det er første pri, så konserten."

Skiveinnspilling er også aktuelt innen kort tid røper trommeslageren, han sier at det "...ligger mange riff til heving i Caven, så det skal vi ikke se bort fra."

Soundet var faktisk ganske kult, jobbet dere mye med å fange det på tape? 

"Vi jobber fortsatt med soundet. Personlig synes jeg soundet er 50% av musikken, så her ligger det like mange timer som innspilling av ideer. Du kan photoshoppe møkk, men det lukter fortsatt dritt, hvis du skjønner hva jeg mener. He-he..."

Var dere der selv, når det skjedde? Når dødsmetallen hersket?

"Som Østfoldinger begynte det med The Big 4 på 80-tallet; Artch, Witchhammer, Equinox og Cadaver. Senere kom epoken med Death Metal Nights Alaska. Dette er en tid de fleste i bandet misunner Ole og meg som har bikka førr(40). Musikken på den tiden har satt sine spor og slipper ikke ryggmargen så lett."

Da er det bare å holde Heavymetal.no oppdatert framover, så meldes alt inn Takk for tiden du hadde å avse Henning.

"Takk selv Yngve, og håper vi snakkes snart igjen."

(Dette var i utgangspunktet en nyhetsartikkel, men det ballet på seg, derfor valgte jeg å poste det i hoveddelen. Så ja, dere band som venter, Befouled fikk snike i køen, men av og til blir det slik :).)