Merch Hmno 500x80 Punkter

Askerock 2022

av yngve

Askerock 22

De som digger å oppdage nye artister, og ikke trenger å stå sammen med 10 000 andre for å gjøre det, har en fet anledning når Askerock går av stabelen i august. Jeg fisket inn Andre, som leder an festivalen, og som påpeker at det hele er i såpass intim setting at det skjer i hagen hans :). Planen er å flytte det hele sentrumsnært, men mer om det i intervjuet. Jeg håper du tar deg tid til å lese, og å besøke om du har mulighet. 

Askerock@www

Hva med å starte med å si halla og velkommen? Du er jo ikke en nykomling på Heavymetal.no, du har jo vært her i forbindelse med band du har spilt i opp gjennom, men nå er det aktiviteter som kretser rundt booking og arrangering som skal omtales. Hvordan er ståa?

"Halla, og takk for det! :-). Jeg har vel slengt rundt i gangene her siden 2003 i hvert fall med bandet Where Angels Fall - som for øvrig skal spille igjen på Askerock for første gang på nesten 9 år, så det blir spennende.

Nå er det derimot booking og arrangering som står på tapetet som du sier, og vi har fått booket et knippe med 14 kanongode artister - mange av dem her fra Heavymetal.no - og vi lover to dager med variert og god musikk over disse to dagene til festivalen Askerock!"

Askerock har vel røtter tilbake til 2020, om jeg ikke husker feil? Når Tons Of Rock ga seg på Fredriksten, og noen synes det var trist?

"Det stemmer. Vi startet Askerock som et privat hageselskap for familie og venner da pandemien la et lokk over Tons of Rock, og alle andre konserter. Vi snekret scene selv, brukte vår egen beskjedne PA og backline, og hadde to band som spilte for oss, i tillegg til metall-karaoke. God stemning!!

Året etter økte vi på til 9 artister over tre dager, og fikk blant annet låne sceneelementer fra nabokommunen, vesentlig større PA-anlegg fra bandet Assimilate og mye mer. I år flesker vi til med 14 artister over to dager, som sagt, og leier inn proff scenerigg og ENDA større PA-anlegg til glede for nabolaget!"

Til glede for nabolaget? Hvalstad i Asker er så vidt meg bekjent en temmelig liten bygd. Setter virkelig naboene pris på så mye lyd?

"Det gjør de, faktisk. Vi har løpende kontakt med både kommunen, politiet og nabolaget, og nabolaget bejubler faktisk dette initiativet. De synes bare det er stas at det skjer litt i ei ellers stille og rolig bygd. :-). Vi har løpende kontakt med både politi, kommune og nabolag, og ingen har noe å utsette på dette stuntet. Snarere tvert imot. Alt blir tatt imot med jubel, fryd og gammen!"

Where Angels Fall

Og i fjor ble det navneendring fra Tons of Asker til Festival Asker, nå Askerock. Har dere landet på et navn dere ser for dere vil fungerer framover?

"Ja, vi har av forskjellige årsaker vært nødt til å vingle litt mellom navnene her, men navnet Askerock er definitivt kommet for å bli, og kommer forhåpentligvis til å bli et festivalnavn man vil se mer av de kommende årene!"

Det er en liten festival, ser du for deg at den vokser om det blir en naturlig utvikling mot det? Eller vil du holde den litt i tøyler for å bevare den intime stemningen?

"Det er en veldig liten festival, da den avholdes i hagen vår her på Hvalstad i Asker. I år satser vi på en kapasitet på 150 publikummere pr dag - altså, en svært intim festival! Vi har planer om å vokse noe, og har hatt dialog med blant annet Asker Kommune som er interesserte i at vi avholder dette i sentrum framover for å skape liv der. Vi vil likevel aldri satse på å bli en STOR festival, men heller beholde intimpreget og konseptet som vi har bygget opp så langt. For å sitere formålene våre:

Askerock skal arrangere konserter med variert program med festivalen Askerock på sommeren som hovedarrangement, samt bidra til at små og mellomstore band skal få en scene å fremføre musikken sin på.

Her vil du med andre ord ikke finne store, kjente headlinere, men du vil finne minst like solide band og få muligheten til å oppdage ny musikk på den gode, gamle måten igjennom solide intimkonserter."

Hvordan er staben? Du og hvem andre?

"Staben består av storfamilien som startet dette for to år siden. Pr nå er jeg, André Hrafn Bendigtsen, festivalsjef og bookingansvarlig, min kone Eirin Bendigtsen svinger øsene i kjøkkenet og står for matservering til både artister og publikum, svigerbror Børje Cronblad dropper dagjobben som kirurg for å styre lyden for oss med kirurgisk presisjon, og hans kone Ida Cronblad styrer økonomien vår, samt passer på at alle band får i seg mat når de skal.

Videre har vi svigerbror Oskar Olsen og svigersøster Ester Olsen som henholdsvis betjener bar og PR, samt min datter Unni Bendigtsen som er ansvarlig for festivaldekor. Med oss på laget har vi også Elina Volder som med årelang erfaring fra andre mye større festivaler har ansvar for sikkerheten på vårt lille arrangement, samt at vi har en fabelaktig lysmann i Trond Nygaard!"

Og jeg vet at midler som går inn i festivalen går til gjennomføring, og at artistene faktisk stiller på egen lommebok. Det er ikke uvanlig, men samtidig veldig kult, og litt kjedelig. Men band som ikke har fått spesielt med inntekter, og som vil bygge navn eller bare gjøre det de elsker, er villige til å gå langt for å få spille. Det er en herlig gjeng vi har med å gjøre :).

"Det er absolutt en herlig gjeng vi har med å gjøre, og ENORM kudos til bandene som faktisk stiller opp for knapper og glansbilder for å gjøre dette til en fet helt for skarve 150 sjeler. Musikerhjertet mitt blør når vi ikke kan stille med honorar, men dette vil bli et hovedfokus framover slik at vi kan sikre bandene det honoraret de seg hør og bør fortjener. Dette er ikke garasjeband, men bunnsolide band alle som en som stiller opp på goodwill alene, og vi er evig takknemlige. Hadde de ikke gjort det, hadde ikke dette gått an - rett og slett."

Octohawk 21

Hvilke band har du sluppet til nå?

"Så langt har vi sluppet tre band som spilte hos oss i fjor - Assimilate, Blödbüse og Themockracy. I tillegg har vi sluppet trubadurene Sindri og Dani Kalifornia, Where Angels Fall, Octohawk, DRØNN, rapperen Lex Lethal, de svært lovende nykommerene Odrijk og Dark Delirium, samt rockerne i Reckless Souls. Og jeg kan jo røpe at Redwing blir neste slipp. ;)."

Alt skjer i august, hvor langt er dere kommet i planleggingen? Er det kun små detaljer som gjenstår? Eller tar dere storparten rett før?

"Planleggingen er svært godt i gang. Bookingen er fullført, og billetter er lagt ut for salg HER

Jeg vil jo oppfordre alle som vil ta turen om å kjøpe seg early bird-passet før det går ut. Det er fortsatt noen igjen! :-). Da er man sikret to dager med 14 knallartister til en latterlig rimelig penge!

Avtaler er også i boks i forhold til alt annet som må til rundt festivalen, slik som mat, drikke, gjerder, dasser osv. I år lover vi på tro og ære at det ikke blir festivalhaug på toalettene! ;)."

Da ønsker jeg lykke til, og oppfordrer folk til å støtte og møte opp på Askerock. Og huske på at små band kan være like fete å se på scenen som de store, ofte er det mer energi og på hugget-snert her enn hos det etablerte :).

"Takk for det, og takk for oppfordringen! Jeg er sikker på at vi skal levere to minnerike dager her for alle som møter opp!"