Aria "Guest ..." (dvd)

av yngve

Aria 19Full tittel: "Guest from the Shadow Kingdom"

Selskap: M2BA

Release: 27.09.19

Russlands metalgiganter med liveutgivelse.

Aria@Facebook

Disse er svære i Russland, bare så det er sagt. De har holdt det gående siden tidlig 80-tall, med debutskiva ute i 85, og en slippfrekvens som er jevn fram til fjorårets utgivelse,  Проклятье морей. Vi leser at de lot seg inspirere av de klassiske heltene som Zeppelin og Purple, og ikke minst Priest og Maiden. Det lukter streit og klassisk av alt de spiller seg gjennom på denne konserten, og de par timene det holder på er surrealistiske. Hvor store er ikke denne gjengen hjemme i Russland? Det ser jo ut som Maiden på verdensturné. Til og med bassisten ligner, ha-ha, og vokalisten har de samme faktene som Bruce

Låtene er ikke veldig kompliserte, dette er enkel og to the point heavy metal, men det er velfungerende og svært proft. Selve innspillingen står til gull, produksjonen er formidabel. Lyssetting, scenedekor, oppsett, alt er kvalitetssikret til fingerspissene. 

Det som slår meg er om de har en misjon her i Norge - og ellers? Vel er de flinke, men de framstår som nasjonale helter, og at de virker litt overflødige her, hvor vi er vant til Maiden etc., og hvor Aria på en måte har jobbet parallelt i et annet univers. Det er et merkelig fenomen. Ikke er de dårligere enn mange av de store vi er oppvokst med, de er superproffe, og man ser på konserten her at de har modnet over mange, mange år. 

Språket er selvsagt et aber. Jeg ga opp flere ganger i å prøve å tilegne med kunnskap og sjekke ut info. De er nok såpass hjemmekjære at de ikke har hatt så stort behov for å tilpasse seg verden ellers. Jeg håper jo de slår til, med det showet der bør de klare å imponere.

Låtene er rett og slett gjennomførte, enkle, totalt likt de klassiske metalbanda vi kjenner, og slikt sett er det vanskelig å bedømme kvaliteten på materialet. Men liker du Maiden og takler vokal på russisk, hvorfor ikke?

Som sagt, dette er proffe saker, sjekk klippet og lev deg inn i produksjonen. Selv synes jeg kanskje musikken er for traust og lite nytenkende, men som sagt har de på en måte utviklet seg parallelt der borte. Ser man på fansen, der gamle og unge går om en annen, at bandet appellere på tvers av generasjoner; fortsatt er dette noe som slår meg som underlig, at de har utviklet seg så stort uten at vi egentlig har hørt om de i større grad. Men det er vel et tilfelle av styrt grensekontroll vil jeg tro.

En flott dvd, alt stemmer om du liker klassisk metal.

Takk til Trond Nicolaisen for filmen.

7,5/10

Tracklist på russisk? Ha-ha.