C342cd6b 0dc1 45aa B22a D3aa66cbb9e5 Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80 Mt Reklame Banner 032353

Arctic Heart "Ragnarok"

av yngve

Arctic Heart Album 23Selskap: Sentralforlaget

Release: 01.09.23

Vikingemetal fra Sørlandet.

Arctic Heart@www

Stilen bandet kjører på er ikke veldig vanlig her i Norge, de har besøkt både tidlig power ala Hammerfall samt plasserer seg i bølgen av disse nye banda med en 80-tallssnert. Dette en veldig jordnær og hjertefylt utgivelse, og jeg personlig liker når band presenterer seg slik, at man spiller inn uten å file og flikke for mye i ettertid. Dette er det Arctic Heart kan, vil og mener, det bør vel ikke være feil å påstå at det er i en vikingånd? :). 

En av styrkene her er gitarspillet, det er en del tøft på riffronten, men også de melodiøse soloene, som på Odins Hymn. Om de ikke får pris for innovasjon, flyter de bra, og det varieres mellom lange toner og hurtigere detaljrikdom når soloene gjennomføres. Sjekker du Sail Across The Sea-soloen, er den jammen ikke langt unna det man kan forvente å høre fra Maiden i nyere dager. 

Også vokalen løfter bandet, selv om det i enkelte øyeblikk pushes helt opp til øverste nivå, og en tøddel toner som skjelver litt i å holde retningen. Det kule er at bandet og vokalstilen står litt alene her på berget, det er få konkurrenter. Pluss for vokalen i å være fungerende også på et mørkere nivå, at det ikke bare er der oppe eller der oppe :).

Rytmeseksjonen følger boka og legger et bra grunnlag for de andre. Jeg synes godt om å gi låtene det de trenger, men har et hemmelig ønske om å dra på med litt flere krafttak i overgangene neste gang.

Iron Maiden, Sabaton, Saxon, Manowar, dette er band de selv forfekter som inspirasjoner, og om man legger noe nyere power til grunn, er vi nok ganske nær en fasit. Jeg hører nok mest av de banda som har latt seg inspirere av de gamle, litt Twisted Tower Dire etc., selv om Arctic Heart kanskje er hakket mer standard metal. Og med en touch av kule ideer her og der, som den folketonesmaken på starten av Icelander.

Jeg vet at de sikter mer mot power metal på neste skive, som forventes neste år. De er produktive, og med en jevn konsertvirksomhet og høy kvantitet på nytt materiale, kan det fort bli et band å regne med framover. Jeg vet at de fra å egenprodusere denne vi her tar for oss, sikter mot et studiobesøk hos selveste Trond Holter om ikke så lenge.

Jeg har hørt mye på Ragnarok, og siden jeg ikke har hørt så mye på slik metal de siste årene (fordi det ble en overdose på tidlig 00-tall), er det en takknemlig oppgave. Og skiva vokste definitivt på meg. Jeg hadde pauser mellom ti og ti lyttinger, og om den ikke vokste seg større, lå den jevnt og fint der den var på toppunktet. I seg selv bra.

Låter som Icelander, den Maideninspirerte Shield Maidens og Mjölnir stakk av med favorittstemplene. Siste der har en tung og kul stemning, det tunge riffet under refrenget satt bra. Shield Maidens var veldig bra live sist jeg så de, en låt jeg ser fram til høre igjen, og som nok er favoritten på skiva.

Som et debuterende band, med hauger av ambisjoner, og både mye i sekken og noe å utvikle, er de neste par årene en spennende tid for både medlemmene og de av oss som følger med. Jeg er stor fan av å følge band fra starten, jeg krysser fingrene for at Arctic Heart ikke glemmer meg som mange andre når de hives ut av redet og flyr selv :).

En sjarmerende, sterk og solid utgivelse, og med Trond Holter på produksjonssiden i neste runde vil det kun gå en vei. Men jeg er også en sucker for DIY (do it yourself) da, he-he, og elsker når musikken er i startfasen. Begge videoene under er laget med DIY-feel.

Tips om å tenke litt mer på låttitler neste gang er herved oversendt, en del der var kanskje litt vel klisje.

6,5/10

Tracklist:

  1. Ragnarok
  2. Sleipnir
  3. Gjennom Stormen
  4. Wasteland
  5. Odins Hymn
  6. Icelander
  7. Shield Maidens
  8. Sail Across The Sea
  9. Sacred Arm Rings
  10. Mjölnir