Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Ketil Hardy, fotobok

av yngve

10665685 898711100156987 5538956910779199956 NKetil er en dyktig fotograf, det trenger man ikke google så mye for å finne ut. Nå fikk jeg tilsendt en heftig bok, som er fylt med kvalitetsbilder.

Dette er en bok som på en måte komplimenterer den tidligere utgitte Skiens Rockhistorie, for der denne tok for seg band og detaljer, har Rockography, som Ketil har kalt sin murstein, samlet hauger av bilder av band som har spilt i eller er fra Skien og Porsgrunn.

Les mer om Skiens Rockhistorie HER

Om man sjekker litt, finner man ut at Ketil hadde en utstilling på velkjente Rockheim, og hvor museet gikk til innkjøp av en del av bildene, ti stykker. Her er en saksing fra en artikkel jeg fant online. ©Telemarksavisen:

- Tidligere i våres åpnet Ketil Hardys utstilling på Rockheim, og museet kjøpte bilder av Hardy for å dokumentere rockehistorien.

"Bildene er en fin dokumentasjon fra en generasjon som vi ikke hadde så mye av i samlingen vår. Hardy er en dyktig fotograf som tar dokumentariske bilder, jeg liker de mye bedre enn de glossy pressebildene" sier konservator ved Rockheim Synnøve Engevik.

Hun skryter av fotografen.

"Det er vanskelig å ta gode konsertbilder, men Hardy er veldig dyktig og er flink til å formidle den energien som ligger i bildene. Det er en kunst å ta gode konsertbilder" sier Engevik.

***

Jeg har ikke noen god mal på hvordan anmelde en bok, men i min søken etter info synes jeg Puls hadde en grei artikkel hvor detaljene og historikken til Ketil kom fram. Klikk HER for å sjekke ut. 

Ketil utmerker seg på å fange musikken i bilder, det er svært vanskelig. Ikke at jeg er fotograf, men jeg ser mange bilder  i mitt daglige virke, og kjenner mange gode knipsere, og flere av disse, Ketil inkludert, fikser å fange et øyeblikk i en situasjon som nesten er levende. 

I boken finner du i hovedsak bilder, dette er jo en billedbok, men det er et par tekststykker; Third Brigade, et band som er velkjent her på Heavymetal.no, Neperud, et stykke om Skien Musikkforum, RIP (Rockeklubben I Porsgrunn) pluss et par til. Alle leseverdige og informative.

Ketil har knipset hauger av band, i boken er det alt fra Jethro Tull, Mayhem og Jon Eberson til lokale aktører som Pagans MindSvartahridGreyzone og Third Brigade, via friskusene i Katzenjammer, Jorn, El Cuero, DjervTekrø, Leprous og mange, mange flere. 

Om du er som meg, og liker å samle og lese seg opp, er dette en kjempegreie innen norsk musikkscene, og det kommer jo ikke så mange slike fotobøker :). Jeg håper flere av Ketils likesinnede (Stig? Jørgen?) vurderer å følge hans eksempel. Fotografer blir altfor ofte tatt for gitt, de får sjelden cred. Metal- og hardrockmedier er ALTFOR dårlige til å nevne, navngi og credde denne arten, hvorfor? Band som bruker bilder uten å spørre, man tar for gitt at et bilde er fritt vilt. Uten fotografene hadde alt jeg gjør på Heavymetal.no sugd ræv, bilder er superviktig, og de du ser med linser og apparater på konserter er artister, de prøver å bygge navn, bli flinkere og supporte scenen. Støtt opp om boka, og husk at neste gang du ser et fett bilde, sleng inn et kompliment! 

Kjøpsinfo: Send en mail til Ketil denne adressen. Bor du i Skien kan du kjøpe et eks på Vinylkjelleren, eller om du huserer i Porsgrunn; Platekompaniet eller på Rockeklubben. I Langesund nevner Ketil en bokforretning, det er bare å hive seg rundt!

Ketil fikk spørsmål om å inkludere et par-tre bilder, her er de som ble valgt:

Andreas Mustvedt og Ørjan Gullhaug Third Brigade@Parkbiografen 28. desember 2012

Andreas Mustvedt Og Ørjan Gullhaug Third Brigade  Dsc 6921

Demetrio ScopellitiArcadia@Sort & Blå Scene 29 .januar 2011. R.i.P. (Rockeklubben i Porsgrunn)

Demetrio Scopelliti Arcadia  Dsc 8061 Utsnitt

Agnete KjølsrudDjerv@Sort & Blå Scene 31. mars 2012. R.i.P. (Rockeklubben i Porsgrunn)

Agnete Kjølsrud–Djerv Dsc 6409 Ny